Kloden på DOKK1

Aarhus, Danmark

“Kloden” er en stor samlet legeplads rundt på det ca. 4400 m2 store dæk på Dokk1’s niveau 1 med biblioteket som centrum. Legepladsen er underinddelt i 5 primære legeområder, der hver repræsenterer en specifik kompasretning. Legepladsen som helhed rummer således små brudstykker og fortællinger om natur, dyr, landskaber, geologi, kultur og meget andet. Formålet er at inspirere , vække børn og voksnes vidensbegær og samtidig skabe rum og mulighed for leg og bevægelse. I udformningen af legeområderne er der lagt vægt på at integrere legemuligheder for børn med forskellige handikap. Samtidig er der fokuseret på tilgængelighed på hele legepladsen med niveaufri adgang og siddemuligheder i legeredskaberne. De 5 områder forbindes med en jordomrejse rundt om huset, der markeres i fladen og krydres med fortællinger og sjove facts.

Mere info: Download PDF

Dokk1 ligger i Århus. Projektet er lavet i samarbejde med SHL Arkitekter og Kristine Jensens tegnestue. Projektet er doneret af Herman Salling Fonden.

FACTS

Hvert legeområde er en fortælling om den retning området repræsenterer. Der lagt stor vægt på, at områderne tilbyder nogle forskellige legemuligheder, således at brugerne får forskellige legeoplevelser alt efter hvor man vælger at lege.

21°N

Find kompasset frem, gå om bord i luftballonen og sæt kursen 21 grader nord mod Ultima Thule. Her vil du ankomme til et hav af is. Men husk det varme tøj og godt med proviant, så du ikke ender som den Svenske eventyrer Salemon Andrée. På legeområdet kan du hoppe rundt I et landskab af is, hvor man kan balancere og hoppe rundt fra flage til flage.

52°NØ

Hop om bord i gasballonen og sæt kursen 52 grader mod nordøst, så vil du ramme den russiske kyst, hvorfra man må fortsætte til fods ind i skoven, hvor den 7 meter høje bjørn bor. Bjørnen løfter en hul træstamme, så børnene kan rutsche over åen. Mønstret i underlaget er et abstrakt mønster, der er dannet fra et luftfoto af de russiske skove.

104°Ø

Hop nu på den Transsibiriske jernbane, og følg den 104 grader mod øst og du vil nå frem til Asien, hvor den kinesiske drage fortæller om Østens mystik. Dragen bugter sig over og under jorden – ingen ved hvor lang den egentlig er. Dragens hoved og en del af kroppen udgør to små rutschebaner, der er forbundet til en stegl bue med to koldbøttestænger. Halen udgør en bølgende løbebane, som også kan bruges til at sidde på.

193°S

Lægger man Østens mystik bag sig og hopper om bord på den Nordiske Folkebåd med kursen 193 grader syd, bliver klimaet varmt og fugtigt. Når man har rundet Egypten ankommer man til junglen, hvor møder du den 2 meter høje abe, to klynger af stammer, en stor et-punktsgynge, en hytte og en hængekøje. Aben sidder midt mellem de to stammeklynger, hvor den både fungerer som et klatreredskab og et lille skjul. Hytten der ligger bag stammen er et legehus, hvor der er adgang for kørestolsbrugere.

294°NV

Hop op på hesten med kursen 294 grader mod nord vest og tag turen gennem de Dansk Vestindiske Øer. Her møder du den 3 meter høje ørn med det store vingefang på hele 6 meter. Ørnen fungerer som et stort klatreredskab, hvor børnene kan klatre og svinge sig i rebene under dens vinger, eller kravle op ad ryggen, der også fungerer som rutschesliske. Vulkanen er en stor klatrevæg med forskellige ruter i forskellige sværhedsgrader. Lavaen strømmer ned ad vulkanen, så man må passe på ikke at brænde sig når man tager turen op til toppen.

Er du blevet interesseret i at høre mere?