Kaskelotten

Hirtshals, Danmark

Find legepladsen her

Kaskelotten har været omdrejningspunkt for mange spændende historier op gennem tiderne. Fra ‘Jonas og Hvalen’ i Bibelen til historierne om Moby Dick og Pinocchio.

Her på legepladsen er der mulighed for selv at lave sine egne historier med kaskelotten og samtidig få et lidt mere faktisk billede af hvalen, uden at det går ud over det sjove. Indvendigt er hvalen dekoreret med tegninger af indvolde og et hvalfoster. I siden af hvalen er der et hul, hvor man udefra kan se hvalens hvide ‘ribben’. Indvendigt er hvalen udstyret med stiger, trapper og masser af klatremuligheder. Der er adgang til hvalens næse, hvor man kan kikke ud ad øjnene. Hvalens mund kommer man til henover tænderne. Udenpå er hvalen beklædt med klatregreb, og der er desuden lavet små huller i siden, der kan bruges både til at klatre på og som glughuller.

OM PROJEKTET

I tæt samarbejde med formidlere fra Nordsøen Oceanarium i Hirtshals udviklede MONSTRUM et nyt koncept for attraktionens udendørs og indendørs legeområder.

Museets grundlæggende ‘røde tråd’ er at formidle historier om Nordsøens natur og kultur, og legepladsprojektet skulle sikre, at den røde tråd blev afspejlet i legeområderne. Dermed blev legeområderne integrereret i museets øvrige udstillinger.

I forbindelse med udvikling af konceptet var det nødvendigt at afdække de pædagogiske visioner og praktiske behov, som skulle opfyldes området.

De spørgsmål, der blev besvaret, var blandt andre:
– Hvor stort er behovet for rekreative områder for børnefamilierne?
– Hvordan skal afvejningen være mellem formidling af fagligt stof og frikvarter/pusterum?
– Hvordan kombineres dette med motorisk udfordring?
– Hvordan kan legepladsen udnyttes i formidlingen?
– Hvordan integreres legepladsen bedst i de øvrige rekreative områder for børnefamilier?
– Hvilke områder på museet er egnede til projektet?
– Hvad er de pædagogiske visioner?
– Kan legepladsen indgå som en del af formidlingen til voksne?
– Hvor stort er budgettet?

Fra ryggen af hvalen går der en 250 cm høj dobbeltrutsjebane ned til faldunderlaget. Bag hvalen ligger der et bredt kølvandsbånd af farvede sten, der danner lette og svære jorden-er-giftig-ruter. Stenene er produceret i egetræ. Svævebanen er ca. 21 meter lang. Startstationen er udformet som en bølge.

Er du blevet interesseret i at høre mere?